Sunday, February 12, 2012

isu akidah.

honestly aku tatau motif dia like.
whether he is being insensitive with the issue, or he knows and he just go with the flow.
seriously i don't know.
but if he knows, i hope and wish that he'll be part of us. Islam.
;)

another thing,
ustaz ckp.
pasal isu akidah terpesong ni, kita tak boleh simply cakap y org ni dah keluar agama based on apa y dia buat.
contoh.
issue ariff alfian tu.
dia dah 'kahwin' with his gay partner at a church.
which perkara y dah di luar tabie'.
but he still declares himself as a Muslim.
i asked ustaz, whether his declaration is accepted or not.
ustaz jawab,
"dia kahwin kat church dengan seorang lelaki y sama jantina, benda tu dah sah2 haram disisi Islam.
tapi dia tau tak dia salah. tu y kita kena selidik. kalau dia kata dia tak salah, and dia kata Islam ni ketinggalan zaman la sebab haramkan hubungan homoseksual, itu dah jadi perkara lain. but kalau dia kata dia tau dia salah, means dia masih tahu ajaran Islam. dia masih Islam. cuma situasi y membuat dia jadi macam tu. kita kena berlaku adil dengan dia.  kita tak boleh sewenang-wenangnya buang orang dari Islam. Islam tu kan agama y adil "
:')

Wallahua'lam.

No comments: