Monday, June 6, 2011

HUMAN RIGHTS.MUSLIM RIGHTS.

semua orang mmg ada hak tuk bersuara.
ada hak nak suarakan ketidakpuasan hati kat mana mana pihak.
human right.takde sape leh nafikan.

tapi.
kalau nak bersuara,
setakat nak memperlekehkan orang dan berniat nak jatuhkan orang,nak mengaibkan orang..,
sila simpan hasrat anda.

semua orang ada hak tuk dihormati,
tak kisahlah orang tu berdosa tahap setan sekali pun..,
kot2 satu masa nanti sekali je orang tu bertaubat,terus diterima Allah.
last2 orang tu lagi suci daripada kita.
so,tak perlu kita kita ni tuk judge dosa pahala dia.
itu urusan dia dgn Allah.


kalau org tu buat salah,
tugas kita ;
TEGUR.
guna iman.
tak kisahlah tegur secara lisan mahupun secara mendoakan perubahan.
kalau orang tersebut buka aib sendiri,tak perlu kita rendahkan lagi aib dia.
tegur je.

tapi,cara nak tegur pun kena betul ;
BERHIKMAH.
kalau kita tegur dengan kata kata kesat,cacian dan makian,
rasa2 orang y bakal terima semua kejian tu boleh hadam ke?
and dia boleh ke berubah dengan cara sebegitu.?
mungkin ya,mungkin tidak.


MENGUMPAT.
its a normal phenomena kot bila someone buat salah,orang sekeliling mengumpat.
siapa y mengumpat memang berdosa,
tapi,kalau mengumpat tuk jadikan pengajaran.
its not a sin.
tapi,mengumpat versi ni pun kena ada adab.
kalau mengumpat siap mention nama,pastu mengaibkan lagi orang tersebut.
ehhhmm.
deal dengan Allah jelah.

Islam dah ajar cara 'berdakwah' dengan betul.
so,ikut panduan.
it's simple.

bagi orang y commit mistake,
hey.
niat tak menghalalkan cara.
kau bagi jelah alasan apa2 sekalipun,
kalau benda tu dah memang terbukti salah disisi agama ISLAM.,
THEN its still a sin.
orang y bersubahat pun sama je dapat 'untung' nanti.
so,start your worries now BRO n SIS..

reminder for forgetful minds.
Wassalam.

No comments: